fbpx
La 25.9. klo 19.00
Vanha 123
Liput ennakkoon 25/20€, ovelta 30€ K-18
Reimagining John's Sons
Aki Rissanen / piano Ulf "Uffe" Krokfors / basso Markku Ounaskari / rummut

reimagining john’s sons

Jarmo Savolainen Trio oli yhtye, jossa kolme vahvaa persoonaa ja suhteellisen erilaista musiikillista taustaa omaavaa nuorta – Jarmo Savolainen, Ulf “Uffe” Krokfors ja Markku Ounaskari – löivät hynttyyt yhteen. Jarmo oli kulkenut jo suhteellisen pitkään tien soittaen monipuolisesti erilaisia musiikkityylejä progesta be-boppiin, Berklee School of Music opinnot takataskussaan. Markku oli jo tuolloin rumpalina hyvin työllistetty ja Uffen mukaan tuntui siltä, että hän oli joko tulossa tai menossa treeneihin tai keikalle valkoisella Peugeotillaan.  Uffe, joka oli jo ennen trion perustamista soittanut paljon Markun kanssa, oli  puolestaan enimmäkseen työskennellyt avantgarde musiikin parissa. Hän oli soittanut Otto Donnerin, Edward Vesalan ja Raoul Björkenheimin yhtyeissä. Näissä hänelle oli tarttunut mukaan vahva luovuuden sekä heittäytymisen taito.  

Yhtye sai alkunsa, kun Savolainen teki ehdotuksen keskellä yötä baari-illan jälkeen. Ehdotukseen lopulta tartuttiin, sillä Jarmon kyky tehdä oman kuuloista musiikkia ja yhdistää siihen oma räiskyvä persoonansa kiehtoi.  Kun yhtye alkoi soittaa yhdessä, heille tuli aika nopeasti selväksi, että tässä oli ainutlaatuisen kuuloinen trio pystyssä. Jarmon kappaleet toimivat raameina, joiden sisällä jokainen sai olla vapaasti oma itsensä. Erilaiset soittotavat ja asenne musiikkiin ja musiikin tekoon valjastettiin luontevasti Jarmon sävellysten palvelukseen. 

Yhtyeen levytys John’s Sons on noussut tietyissä nuoremman polven muusikkopiireissä hyvin arvostettuun asemaan ja se on pyörinyt ahkeraan levylautasilla. Yhtyeen basisti Uffe Krokforsin mukaan ”John”- sanaa käytettiin tietyssä Helsingin Kallion muusikkoporukassa seuraavasti;  Kun nykyään voidaan kysyä ”mikä boogie?” niin yhteen aikaan Kalliossa sanottiin ”mikä john?”, taikka ”John”-sana laitettiin lauseen perään kulloisenkin tunnelman mukaan. Sanonnan keksi viime vuonna edesmennyt säveltäjä-sanoittaja Jim Pembroke.  Triosta voidaan siis sanoa, että se rakentui tietynlaisen abstraktin, määrittelemättömän tunnelman päälle. Samalla lailla voisi kuvata jazzmusiikkia. Se on enemmän, kuin osiensa summa.

“Kun kolme aika persoonallista ihmistä viettää aikaa toistensa kanssa niin silloin ajatukset sinkoilevat, huumori rehottaa ja luonteet hioo luonteita. “En voi muuta sanoa kun että olen kiitollinen siitä että sain tuntea ja soittaa niinkin suuren taiteilijan kanssa kun Jarmo Savolainen. “ Ulf Krokfors

Reimagining John’s Sons

Aki Rissanen / piano

Ulf “Uffe” Krokfors / basso

Markku Ounaskari / Rummut